wtorek, 26 lutego 2013

Zupa sezamowa

Inspiracja pochodzi z "Kuchni Greckiej" Biblioteczki Poradnika Domowego, wprowadziłam trochę modyfikacji - dostosowałam do zawartości lodówki. 

Składniki:

  • 2 marchewki (300 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1/2 cukinii (180 g)
  • 1/2 papryki (120 g) - akurat miałam zieloną
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 800 ml wody
  • oliwa
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki tahini
  • 1 łyżka sezamu
  • malutki kawałek chili
  • odrobina kuminu
  • sól, pieprz

Wszystkie warzywa pokroić i poddusić na rozgrzanej oliwie, aż zrobią się szkliste. Zalać przecierem pomidorowym i wodą, gotować do miękkości  warzyw. Tahini rozrobić z kilkoma łyżkami wywaru (jak widać na zdjęciu, o tym kroku zapomniałam :]) i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i kuminem - najlepiej roztartym w moździerzu. Na koniec sypnęłam jeszcze łyżkę sezamu.

Koszt: ok. 8 zł, otrzymałam 4 porcje.

   

poniedziałek, 25 lutego 2013

Sos czosnkowy do pizzy

Sos czosnkowy na bazie jogurtu, który zawsze robię do pizzy. Bez dodatku majonezu - nie używam. Jeśli chcę uzyskać bardziej gęstą konsystencję, np. jeśli sos mam służyć jako dip do warzyw, dodaję do niego serek śmietankowy. 


Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz - do smaku


Czosnek drobno posiekać, składniki wymieszać - gotowe!








Koszt: zależy od użytego jogurtu, ok. 1,5zł. Sosu starczyło do pizzy o średnicy 30 cm, i jeszcze trochę zostało.

niedziela, 24 lutego 2013

Domowa pizza wegetariańska na żytnim, pełnoziarnistym spodzie

Zrobienie domowej pizzy jest bardzo łatwe. Jest to jedna z pierwszych potraw jakie próbowałam przyrządzić (prawie 3 lata temu) i jedna z nielicznych wtedy, przy wykonywaniu której obyło się bez katastrof :). Nie trwa to też dłużej niż czekanie na przywiezioną pizzę z lokalu, a nad pizzami kupnymi ze sklepu ma tą przewagę, że wiemy co jemy, jakiej jakości są składniki. Poza tym można poszaleć z dodatkami - nie tylko jeśli chodzi o rodzaj ale i ilość. W kupnych pizzach, również z pizzerii, czasem z lupą można szukać tego co jest deklarowane w składzie. Ten zestaw dodatków jest używany przeze mnie najczęściej, choć często rezygnuję z sera - odzwyczaiłam się i nie jest już dla mnie niezbędny na pizzy.


Składniki:
ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki żytniej razowej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
sos:
dodatki: 
  • 3-4 pieczarki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • ok. 1/3-1/2 puszki kukurydzy
  • kilka różyczek brokuła
  • 125 g mozarelli
Drożdże rozetrzeć w połowie letniej wody, z dodatkiem 1 łyżki mąki i 1/2 łyżeczki cukru, odstawić przykryte ściereczką, żeby zaczęły pracować. Wymieszać ze sobą oba rodzaje mąki i sól, dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i oliwę. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut (uwielbiam ten moment :-)). 


Ciasto przykryte ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na zdjęciu wyrośnięta podwójna porcja). W tym czasie przygotować sos z podanego przepisu i dodatki.
Gotowe ciasto formuję w przybliżeniu okrągły kształt, kręcąc nim przed sobą w powietrzu jak kierownicą (nie wiem jak to lepiej opisać :) ). Ciasto wyłożyć na blachę i ewentualnie jeszcze podociskać, żeby je wyrównać i poprawić kształt, posmarować 4-5 łyżkami sosu pomidorowego, wyłożyć dodatki.
Piec w 200 C przez 15-20 minut (aż ser się roztopi a dodatki zaczną rumienić).



Otrzymałam pizzę o średnicy ok 30 cm., ciasto wychodzi wtedy średnio grube - nie lubię ani cienkich chrupiących spodów, ani grubych buł z milimetrową warstwą dodatków - grubo musi być na wierzchu :).

Koszt: ok. 10 zł

sobota, 23 lutego 2013

Sos pomidorowy do pizzy

Prosty sos, który sprawdzi się również do makaronu. Nie podaję dokładnych proporcji ziół, najlepiej dobrać je do siebie, ja sypię je dosłownie łyżkami :)


Składniki:
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oregano, tymianek, bazylia - w sumie kilka łyżek
  • sól, pieprz, cukier - do smaku

Co tu dużo mówić - składniki trzeba wymieszać :). Zioła dodaję zawsze w kolejności malejącej: oregano, tymianek, bazylia. Nie dodaję już czosnku, ponieważ zawsze do pizzy przygotowuję też sos czosnkowy. Opcjonalnie można dodać 2-3 posiekane ząbki. 

Koszt: ok. 5 zł. Sosu starczyło na dwie pizze o średnicy ok. 30 cm - na spód i dodatkowo na wierzch (używam go duuużo).


Domowy Wyrób

środa, 20 lutego 2013

Pieczone kotlety z buraka i kaszy jęczmiennej

Robiąc te kotlety, bazowałam na proporcjach z już raz zmienionego przeze mnie przepisu: kotlety z marchewką i kaszą jaglaną. Składniki podaję z pamięci, najważniejsze żeby dobrać tak żeby się kleiło :). Przy kotletach robionych z kaszy jaglanej lub jęczmiennej raczej nie powinno być z tym problemu.

 Składniki:

  • ok. 160 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 1 średni burak
  • po 3 czubate łyżki: sezamu, pestek słonecznika, siemienia lnianego (można je uprażyć)
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • kilka łyżek oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy (koniecznie!)
  • pieprz, dowolne inne przyprawy










 
Buraka i cebulę zetrzeć na tarce, połączyć z pozostałymi składnikami. Mokrymi dłońmi formować kotlety, piec w 180-200 stopniach ok. 30 minut, w trakcie pieczenia przewrócić na drugą stronę.

Koszt: ok. 5 zł, otrzymałam 11 kotletów.

wtorek, 19 lutego 2013

Kuskus ze szpinakiem, pieczarkami i zielonym groszkiem

Już ostatnia propozycja wykorzystania pesto ze szpinaku.





Składniki:

  • 120 g kuskusu (pełnoziarnistego)
  • 5 czubatych łyżeczek pesto
  • pół puszki zielonego groszku
  • 200 g pieczarek
  • sól, pieprz do smaku






Kuskus zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić, żeby napęczniał. Umyte i pokrojone pieczarki udusić aż będą miękkie; tym razem nie użyłam żadnego tłuszczu, tylko odrobinę wody - tyle żeby pieczarki na początku się nie przypaliły. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku.  

Koszt: ok. 7-8 zł, za dwie bardzo duże porcje.

poniedziałek, 18 lutego 2013

Lubczykowe risotto z suszonymi grzybami


Składniki (2 niewielkie porcje):
  • 2-3 łyżki tłuszczu (u mnie oliwy)
  • 140 g ryżu Arborio
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1/2 średniej cebuli
  • 200 ml wrzątku
  • 50 ml białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • szczypta szafranu
  • 3 łyżeczki suszonego lubczyku
  • sól i pieprz do smaku
Grzyby zalać wrzątkiem i pozostawić w nim na ok. 20 minut, po czym pokroić je w paseczki. Wodę przecedzić i odstawić. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć razem z grzybami na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po kilku minutach wsypać ryż i podsmażać dopóki nie wchłonie całego tłuszczu. Dolać wino i gotować, aż odparuje. Następnie dolać wodę z moczenia grzybów i szafran, a gdy ryż wchłonie wodę, dolewać stopniowo bulion porcjami po 100 ml. Gotować w ten sposób na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 20 minut (ryż powinien być al dente). Na koniec dodać lubczyk oraz sól i pieprz do smaku. 

Koszt: ok.15 zł (ląduje w kategorii na bogato), wynika głównie z ceny suszonych grzybów (jeśli nie mamy swoich) i szafranu (ja przywiozłam z Turcji, kupiony za śmiesznie niską kwotę w porównaniu z cenami w Polsce). 

Edit: Przepis znalazł się wśród wyróżnionych w konkursie walentynkowym kulinarni.pl, za co otrzymałam książkę "Jedz i chudnij" i fartucha, a nawet dwa :).

środa, 13 lutego 2013

Pełnoziarnista focaccia z karmelizowaną cebulą

Składniki:

ciasto:
  • 160 g mąki pszennej
  • 160 g mąki pszennej razowej
  • ok. 220 ml ciepłej wody + kilka łyżek
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
dodatkowo:
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki ciepłej wody
  • karmelizowana cebula z ok. 250-300 g cebuli
  • sól, pieprz




Połączyć ze sobą dwa rodzaje mąki. Do ciepłej wody dodać oliwę, sól, cukier i połowę mąki. Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami wody i dodać do ciasta. Wyrabiać ciasto, dosypując do niego stopniowo pozostałą mąkę, ewentualnie dodając więcej wody jeśli ciasto tego wymaga. Przykryć i odstawić na 15 minut, po tym czasie wyłożyć na blachę (użyłam blachy o wymiarach ok. 22x33cm) i obtoczyć w kilku łyżkach oliwy. Ciasto ponownie przykryć i odstawić. Po godzinie rozprowadzić je na blasze, polać oliwą i ciepłą wodą, zrobić palcami wgłębiania. Na wierzch wyłożyć karmelizowaną cebulę, doprawić. Ciasto jeszcze raz odstawić na godzinę, po czym piec w 240 C przez 12-15 minut (lub dłużej- zależy od piekarnika). Uwaga, bardzo łatwo przypalić cebulę na wierzchu, radzę często zaglądać do piekarnika :). Do zdjęcia znów zachował się skrawek ;). 

Koszt: ok. 4-4,50 zł.


  Wegański karnawałOrganizator: Magdalena

wtorek, 12 lutego 2013

Czekoladowe trufelki z kaszy jaglanej i orzeszków ziemnych

Trufelki, przypominające wg mnie w smaku Pierrota. Przyznam, że bardzo jestem z nich zadowolona :) Uwaga, składniki podaję raczej na oko - nie zapisywałam w trakcie robienia. Właściwie proporcje można dobrać indywidualnie, byle całość się kleiła :)



 Składniki:

  • 150 g kaszy jaglanej (szklanka 200 ml)
  • 500 ml wody
  • ok. 30 g wafli tortowych
  • 5-6 łyżek golden syropu (można zastąpić miodem albo innym syropem)
  • ok 3-4 łyżek kakao 
  • ok. 100 g orzeszków ziemnych

Kaszę jaglaną wypłukać i ugotować w 500 ml wody (instrukcja gotowania). Przestudzoną kaszę wymieszać z syropem i kakao, odstawić do ostygnięcia. Wafle pokruszyć, orzechy zmielić niezbyt drobno lub rozgnieść w moździerzu (u mnie tradycyjnie w tej roli sprawdza się garnek + butelka wina :-D), dodać do kaszy, część orzechów zostawić do obtoczenia trufelków. Masę dobrze wymieszać - najlepiej zrobić to ręcznie, schłodzić w lodówce. Mokrymi dłońmi formować kulki i obtaczać je w pokruszonych orzechach.


Koszt: ok 3, 50 - 4 zł; otrzymałam 25 trufelków. Można je przechowywać co najmniej 3 dni, po tym czasie zniknęły, więc nie wiem czy dłużej też się da :)



poniedziałek, 11 lutego 2013

Karmelizowana cebula

Składniki:

  • 1/2 kg czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego













Cebule kroimy w pióra, solimy i smażymy aż zmięknie. Dodajemy ocet balsamiczny i cukier, dusimy ok. 30-40 minut dopóki cebula nie ściemnieje. Co jakiś czas mieszamy, żeby cebula się nie przypaliła, w razie konieczności podlewamy niewielką ilością wody.
Cebuli używam m.in. jako nadzienie do tart i do focacci.

Koszt: ok. 3 zł

niedziela, 10 lutego 2013

Czekoladowe muffiny z musu owocowego i mąki razowej

Punktem wyjścia do stworzenia tych muffinów było zużycie musu owocowego. Mus zrobiłam jeszcze latem z nadmiaru owoców, których nie byłam w stanie przejeść. Jego główne składniki to brzoskwinie i morele, sposób wykonania jak przy musie z jabłek, na koniec owoce dodatkowo zmiksowałam. 

Składniki:
  • 600 g musu owocowego*
  • 200 g mąki
  • 200 g mąki razowej
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 6 łyżek oleju
  • 1 jajko** (od kur z wolnego wybiegu)
  • 2 łyżeczki sody
* o tej porze roku można użyć mrożonych owoców albo musu z jabłek, ma mieć raczej płynną konsystencję
** jajko dodałam asekuracyjnie, sądzę że można je pominąć albo czymś zastąpić i muffiny też wyjdą






Wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, kakao i sodę, oddzielnie wymieszać składniki mokre: owoce, jajko i olej. Składniki mokre dodać do suchych, dobrze wymieszać. Papilotki napełniać do 2/3 wysokości, piec w 180 C do suchego patyczka.

Koszt: zależy głównie od użytych owoców, ok. 8-15 zł; otrzymałam 16 muffinów.













czwartek, 7 lutego 2013

Owsianka z bananem

Moja najulubieńsza :)

Składniki:

  • 30 g płatków owsianych
  • 10 płatków żytnich
  • 5 g otrębów pszennych
  • 1 średni banan (150 g)
  • 1 łyżeczka pestek dyni (5 g)
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika (5 g)
  • 300 ml wody






Płatki i otręby zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu. Po kilku minutach dodajemy do nich pokrojonego banana, gotujemy jeszcze kilka minut, mieszając co jakiś czas, aż owsianka zgęstnieje. Pestki prażymy na suchej patelni - nie za długo, bo pestki dyni zaczną strzelać! Gotową owsiankę posypujemy uprażonymi pestkami.

Koszt: niecały 1,50 zł


środa, 6 lutego 2013

Mus z jabłek

Po prostu :) Jabłek można użyć do ciast, deserów, naleśników, jako dżemu, albo zjeść solo :).





Składniki:

  • jabłka
  • woda










Do dużego garnka wlewamy odrobinę wody - tyle, żeby jabłka się nie przypaliły. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy i wrzucamy do gotującej się wody. Nie wrzucam wszystkich jabłek na raz, tylko stopniowo, w trakcie obierania. Dzięki temu część z nich się rozgotuje, a jednocześnie część zostanie w drobnych kawałkach. Co jakiś czas mieszamy, w razie potrzeby dolewamy trochę wody. Kiedy uzyskamy pożądaną przez nas konsystencję, przekładamy gorące jabłka do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem, do ostygnięcia.
Do musu nie dodaję cukru, kupuję na ogół słodkie odmiany jabłek, więc jest on wystarczająco słodki, poza tym zawsze mogę to zrobić bezpośrednio przed użyciem. Cukier pełni też funkcję konserwującą, ale póki co owoce (nie tylko jabłka) dobrze się u mnie przechowują przygotowane właśnie w ten sposób.
Opcjonalnie można dodać do musu różne dodatki, np. cynamon, wanilię, goździki, kardamon, sok z cytryny. 
Obierki można zużyć do zrobienia domowego octu jabłkowego - przyznaję od razu, że mój po kilku dniach spleśniał :( więc na razie nie ma zdjęcia ani przepisu.

Koszt: w zależności od aktualnej ceny jabłek; musem z 2 kg jabłek (aktualnie ok. 5-6 zł) wypełniłam 5 dużych słoików po koncentracie pomidorowym.

Domowy Wyrób

wtorek, 5 lutego 2013

Focaccia z tymiankiem


Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, przepis na ciasto pochodzi z tej strony. Nie lubię dodatków, które najczęściej pojawiają się na focacci (rozmaryn, oliwki, suszone pomidory), dodałam więc moje ulubione zioła. Powstała również druga wersja, o której później :)

Składniki:

ciasto:
  • 320 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody + kilka łyżek
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2  łyżki oliwy z oliwek
dodatkowo:
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki ciepłej wody
  • tymianek (dużo)
  • oregano (trochę)
  • lubczyk (odrobina)
  • sól
Do ciepłej wody dodać oliwę, sól, cukier i połowę mąki. Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami wody i dodać do ciasta. Wyrabiać ciasto, dosypując do niego stopniowo pozostałą mąkę, aż zacznie odchodzić od ręki (zacznie jest tu dobrym określeniem, ciasto różni się od tego na pizzę, jest bardziej klejące). Przykryć i odstawić na 15 minut, po tym czasie wyłożyć na blachę i obtoczyć w kilku łyżkach oliwy. Ciasto ponownie przykryć i odstawić. Po godzinie rozprowadzić je na blasze, polać oliwą i ciepłą wodą, zrobić palcami wgłębiania. Wierzch posypać dużą ilością tymianku, oregano, lubczykiem i solą. Ciasto jeszcze raz odstawić na godzinę, po czym piec w 240 C przez 12-15 minut - tak podaje oryginalny przepis, mój piekarnik nie jest taki szybki i trwało to zdecydowanie dłużej. Do pieczenia użyłam formy do pizzy o średnicy 30 cm. Niestety do zdjęcia uchował się tylko ten kawałek :).

Koszt: ok. 3,5 zł


 Wegański karnawałOrganizator: Magdalena

poniedziałek, 4 lutego 2013

Tahini


Tahini, czyli pasta z sezamu, która wchodzi w skład hummusu, sprawdza się też w innych potrawach i wypiekach.
Łatwo można ją przyrządzić samemu w domu.


Składniki:

  • 100 g sezamu (10 czubatych łyżek)
  • 3-4  łyżki oleju sezamowego







Sezam podprażyć na suchej patelni, aż zacznie intensywnie pachnieć. Należy uważać żeby go nie przypalić, wtedy tahini będzie miało gorzki smak. Pamiętajmy że po zdjęciu patelni z ognia jej ciepło nadal działa, dlatego najlepiej sezam od razu przesypać do miski. Po ostudzeniu zmiksować z olejem sezamowym na gładką pastę, robiąc w razie potrzeby przerwę, żeby blender się nie przegrzał.

Koszt: ok.3-4 zł, jest to cena porównywalna z niektórymi sklepowymi pastami (choć rozrzut cenowy jest tu spory).

Domowy Wyrób

piątek, 1 lutego 2013

Zapraszam do akcji "Sezam"

Zapraszam do mojej pierwszej akcji kulinarnej, z sezamem w roli głównej :)

Na słodko czy wytrawnie - nieważne, ale sezam musi pełnić w przepisie zasadniczą rolę, tzn. większą niż posypanie nim potrawy :)

Akcja trwa od 2.II do 2.III. 2013

Szczegóły akcji na durszlaku, wymagane jest wklejenie banerka:


Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.
Sezam
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...